Ondernemen op Enka sinds 1922

De Edese fabriek van ENKA begon in 1922 met de productie van kunstzijde. De durf en het ondernemerschap van de heer Hartogs zorgden voor hoogtijdagen voor de fabrieken. Geloof in zichzelf, in zijn mensen en een positieve houding naar de wereld hebben Hartogs geholpen om ENKA de Eerste Wereldoorlog door te loodsen. Ook de nieuwe concurrenten uit Frankrijk, Japan, Engeland, Italiƫ, Braziliƫ en de V.S. weet hij op afstand te houden door te gaan samenwerken met de NV Hollandsche Kunstzijde Industrie.

Expansie naar het buitenland

De oprichting van de Maatschappij tot Exploitatie van Kunstzijde fabrieken in het buitenland, de NV Maekubee zorgt voor een grote stap in de ontwikkeling van ENKA. Met filialen in steden als Lyon, Liverpool en Milaan krijgt ENKA in steeds meer landen een vaste voet aan de grond. In 1928 word de Amerikaanse vestiging van ENKA geopend in Asheville. De kroon op het werk van Hartogs. Na het overlijden van de heer Hartogs heeft ENKA nog vele overnames gedaan en is het bedrijf overgenomen. Het wegzakken van de viscose markt in de jaren 80 en 90 zorgen voor sluiting van de fabrieken in 2002.

ENKA is ondernemen

Op dit moment staat ENKA voor een nieuwe periode. Een periode waarin er ruimte is voor nieuwe ondernemingen op ENKA. Waar kun je beter starten met je onderneming dan op een plek met zoveel historie? ENKA is Ondernemen, al meer dan 90 jaar. Kom ook ondernemen in Ede!